Svi znamo da je korištenje loyalty sustava važno, pomoći će vam da dobijete uvid u navike vaših kupaca, one najvjernije moći ćete nagraditi bodovima i popustima, a najvažnije od svega je da ćete s vremenom imati bazu podataka o vašim kupcima, koju ćete moći koristiti za promoviranje svog brenda. No gledajući iz perspektive malih i srednjih poduzetnika, razna loyalty rješenja za njih su najčešće preskupa, komplicirana za implementaciju, iziskuju dodatnu edukaciju djelatnika, a i nakon što se uvedu, jednostavno ne postoji dovoljan broj zaposlenika kako bi se mogli kvalitetno baviti loyalty marketingom. MojCENT je sustav koji je od samog početka bio razvijan s vizijom da bude dostupan „manjim“ poslovnim subjektima, ali da istovremeno ima mogućnosti koje nude i veliki provideri loyalty rješenja.

Light sustav, koji je dostupan svima

Imate POS rješenje? Izvrsno, mi smo kompatibilni s istim!

Jedna od glavnih ideja bila je ta da sustav mora biti apsolutno neovisan od postojećih POS rješenja. Software se jednostavno smješta između bilo kojeg POS sustava i printera, te tako plasira željeni sadržaj direktno na maloprodajni račun. Na taj način željelo se odmah u početku maksimalno smanjiti troškove implementacije. Druga ideja je bila, iskoristiti oglasni prostor koji u većini slučajeva zjapi prazan. Željelo se iskoristiti, maloprodajni račun, točnije njegovu prednju stranu, onu koju svaki kupac mora prekontrolirati nakon kupnje, čak što više, obavezan je taj račun zajedno sa vašim oglasima i zadržati kod sebe. Razvojnom timu ni ovo nije bilo dovoljno, te su odlučili u sustav dodati i mogućnost korištenja loyalty kartica. Dakle dobili smo paket koji će vam odjednom riješiti loyalty bodove i kartice, POS marketing, informiranje kupaca i izdavanje kupona. Naravno, istovremeno se pazilo i na samu cijenu sustava, jer ipak od starta je bio namijenjen za manje subjekte.

Praktična primjena i da li to nama treba?

Mjesta za primjenu ovakvog sustava definitivno ima. Kao što sam spomenuo, radi se o oglasnom prostoru, koji sam zakonski obavezan zadržati za sebe. No ono najbitnije je činjenica da sam sustav može plasirati oglase i kupone koji su interesantni meni osobno. Radi usporedbe ću ovdje spomenuti Google oglase. Dakle Google će pratiti vaše online ponašanje i na temelju istog će plasirati oglase koji bi mogli biti interesantni vama. Ovaj sustav radi na sličan način, omogućava vam da istovremeno imate aktivno i nekoliko desetaka kampanja. Zamislite da su stavke na računu ključne riječi, a sustav „zna čitati“ iste. Jednostavno rečeno, određena kombinacija tih riječi / artikala, aktivirat će jednu od posebnih ponuda za koju ima najviše šanse da ću je i iskoristiti. Dodajte u sve to i mogućnost da mogu na svojoj kartici sakupljati i nagradne bodove. Što se tiče onog „da li to nama treba“ djela podnaslova, ovisi samo o vama:

Da li želite neovisan sustav koji će nakon kupnje svakom kupcu reći koje ga akcije očekuju idući mjesec, dati mu nagradni kupon, dodijeliti loyalty bodove i predati mu QR kod preko kojeg će otići na vaš web i sudjelovati u nagradnoj igri? Naravno to će se dešavati sa svakim izdanim računom nakon instalacije sustava.

Planovi za budućnost?

Prilikom testiranja sustava, naišao sam na jednu od mogućnosti za koju mi je potvrđeno da će uskoro biti puštena iz beta testiranja u live verziju. Po meni se radi o jednoj od najbitnijih značajki i kad zaživi cijeli će sustav odjednom postati interesantan i velikim igračima. Radi se o nečemu što ću za sada nazvati „Joker“ prostorom na računu, trenutno je nevidljiv, ali ima veliki potencijal. Svi poslovni subjekti koji su korisnici sustava nalaze se u jedinstvenoj bazi podataka. S tog centralnog mjesta bit će moguće aktivirati prije spomenuti „Joker“ prostor, a to otvara mogućnost cross sellinga. Zamislite shopping centar sa ovakvim rješenjem. Ne samo da su kupci obavješteni o posebnim ponudama u dućanu u kojem se nalaze, nego će dobiti i obavijesti o posebnim ponudama u drugim dućanima u istom centru. Naravno svi ti oglasi na računu bit će personalizirani ovisno o navikama kupaca (ključne riječi), a primjenom određenih filtera, eliminirat će se mogućnost pojavljivanja oglasa koji bi se mogli svrstati pod nelojalnu konkurenciju. Sustav je za sada instaliran u nekoliko desetaka poslovnih subjekata u Hrvatskoj i Sloveniji, a brojka raste svakodnevno.

Naravno povećanjem broja korisnika, rasti će i vrijednost „Joker“ prostora, a isto tako biti će zanimljivo pratiti ideje koje se već godinama primjenjuju u online oglašavanju, preslikane u offline svijet.

Članak je u skraćenom obliku objavljen ovdje.