Kako i zašto promovirati svoje web i Facebook stranice?

Zato jer su one idealno mjesto da u djeliću sekunde plasirate obavjesti svojim kupcima, no međutim ponekad jednostavno nemaju dovoljnu posjećenost ili adekvatan broj lajkova, pa se može desiti da akcija ni ne dobije zasluženi odaziv. U ovom tutorijalu ćemo vam objasniti način na koji možete kreirati svoje vlastite reklamne kampanje. One su idealan način za promoviranje Vaših novih web ili Facebook stranica, Twitter profila isl…

Primjer:

Imate beauty salon i kreirali ste za isti Facebook stranice. Pokušali ste i s Facebook oglašavanjem no međutim niste zadovoljni jer ste za uloženi novac skupili lajkove iz cijele Hrvatske, dok je Vama u stvari zanimljivije oglašavanje na lokalnoj razini. Željeli bi prezentirati svoje FB stranice već postojećim klijentima, preko kojih bi dolazili do Vas njihovi FB prijatelji (po mogućnosti oni koji žive u Vašoj blizini).  Na taj način Vaša FB stranica dobivala bi lajkove od ljudi kojima niste predaleko i koji bi zaista mogli koristiti usluge Vašeg salona.

1. Korak

mojCENT administracijsko sučelje - glavni meni

mojCENT administracijsko sučelje – glavni meni

Kako bismo kreirali reklamu, najprije otvorite mojCENT administracijsko sučelje i kliknite na ikonu “Upravitelj kampanjama”

2. Korak

mojCENT - kreiranje reklamne kampanje

mojCENT – kreiranje reklamne kampanje

Na ovom ekranu odaberite u gornjem lijevom dijelu opciju oglasi, te nakon toga u gornjem desnom djelu ekrana kliknite na gumb Nova kampanja. Nakon toga otvorit će se novi prozor i možemo krenuti s kreiranjem oglasa.

3. Korak

Uređivanje oglasa

Uređivanje oglasa

U novootvorenom prozoru kliknite na opciju Oglasi / primjer oglasa i Kreiraj. Nakon toga dolazimo do sučelja za kreiranje oglasa. Jednostavno kliknite na Dizajniraj i uredi. Prije samog uređenja, bitno je znati ćemu služi sam oglas. Recimo da želimo sakupiti ćim veći broj lajkova na službenoj Facebook stranici, kako bismo potencijalne klijente mogli kasnije obavještavati o akcijama. Za samu oglasnu kampanju rebali bi isplanirati slijedeće:

Naslov i sadržaj same kampanje, npr.: Lajkajte nas na Facebook-u i osvojite 10% popusta na neki tretman prilikom slijedećeg posjeta. Trajanje kampanje – odaberite datume i vrijeme aktivnosti. Ne želite biti jednolični i cijelo vrijeme vrtjeti isti oglas. Možda imate još koju aktivnu kampanju koju ne želite zapostaviti? Isto tako možete kampanju aktivirati samo ako je klijent potrošio određeni iznos, pa ga tek onda nagraditi s popustom od 10% prilikom idućeg posjeta. Kad ste odlučili o gorenavedenim parametrima, kliknite na gumb “Dizajniraj i uredi”. Te započnite uređivati kampanju prisitskom na Dizajn.

4. Korak

mojcent-kreiranje-reklama-e

U ovom dijelu aplikacije, ekran će biti podijeljen na dva djela. U lijevom djelu ćete vidjeti izgled samog računa, dok s desne strane imate izbornik sa poljima koja se nalaze na računu. Odaberite veličinu kupona, kako bi mogli gore postaviti sva željena polja, koja su Vam potrebna za izradu reklame. Na samu reklamu možete unositi slijedeće elemente:

 • Slika – zamislite ju kao reklamni poster, prvo što će privuči pogled kupca
 • Tekst – možete unositi više tekst boxeva; glavni za naslov (veći font), slijedeći za uvjete sudjelovanja u akciji itd.
 • Okvir – Dio računa možete staviti u okvir kako bi ga dodatno istaknuli

Svaki od gore navedenih elemenata ima svoja svojstva koja možete mjenjati, kako bi dobili željeni izgled na računu;

 • Lijevo: ovdje unesite vrijednost kako bi neki od elemenata na računu, pozicionirali na X osi (vodoravni položaj)
 • Gore: vrijednost pomoću koje pozicionirate elemente na Y osi (okomiti položaj)
 • Širina / Visina: ova polja koristite kako bi odredili veličinu odabranog elementa

Neki od elemenata imaju posebna dodatna polja, a to su:

SLIKE:

 • Datoteka: ovdje otvarate dijaloški okvir u kojem odabirete sliku na računalu koju ćete koristiti za reklamu

TEKST:

 • Poravnanje: lijevo, centar ili desno. Pozicija teksta u tekst box-u
 • Pismo: odabir fonta
 • Veličina: veličina fonta
 • Podebljanje: debljina teksta
 • Kurziv: nakošeni ili normalan tekst

Primjer izrađenog kupona:

Primjer računa prikazan ovdje izrađen je korištenjem dvije unaprijed pripremljene slike, generiranim QR kodom koji je link na Facebook stranicu i četiri tekst boxa. Svi elementi su pozicionirani i namješteni korištenjem gore navedenih opcija. Kako bi Vam olakšali izradu prvog kupona, sve datoteke osim loga možete preuzeti u zip formatu te ih koristiti. QR kod koji ćete koristiti kao link na Vašu Facebook ili web stranicu možete generirati ovdje.

Preuzimanje datoteka

Napomena: kvaliteta ispisa na samom računu može varirati o tipu printera koji koristite.

Kada je najbolje koristiti ovakav tip kupona?

Izgled kupona na računu.

Izgled kupona na računu.

Ovaj tip kupona je najbolje koristiti kada želite ispromovirati svoju djelatnost na nivou grada i želite privući lokalne klijente (saloni ljepote, restorani, manji dućani…). Idealan način za to je da saznaju npr. za Vašu Facebook stranicu. Za njihov like im dajete neki popust prilikom idućeg dolaska. No zauzvrat, ćim su kliknuli Like, oni se pretplaćuju na online obavjesti o budućim posebnim ponudama, a kroz njihovu aktivnost na Facebook-u i njihovi prijatelji će saznati za Vas.